obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Orientare cu busola şi direcţia de urmat

După generarea traseului sau a punctelor de interes şi instalarea acestora pe telefon, următorul pas este parcurgerea lor pe teren, cu ajutorul aplicaţiilor instalate. Telefonul arată direcţia în care trebuie efectuată deplasarea în raport cu harta, dar care este direcţia fizică de urmat?

Probleme cu busola şi orientarea

Pe străzi, navigatoarele stabilesc relativ uşor direcţia de deplasare cu ajutorul busolei, senzorilor, istoricului locaţiei, vitezei, reţelelor aflate în zona etc. În cazul deplasărilor montane sau un zone fără semnal, singurul reper pentru determinarea direcţiei este este senzorul magnetic integrat în dispozitive. Aceasta mini busolă are atât componente hardware cât şi un software care ajuta la determinarea nordului precum şi la anumite corecţii. (nordul magnetic vs geografic etc).

De menţionat că nici reţeaua GSM, nici locaţia telefonului nu sunt necesare pentru determinarea Nordului cu ajutorul senzorului magnetic integrat al telefonului.

De multe ori, aceasta busolă integrată în telefon este destul de inexactă. Ea este predispusă la multe tipuri de interferente: cabluri electrice, obiecte magnetice, metale etc. Uneori poate fi influenţată chiar de ceasul de la mâna cu care este ţinut telefonul sau de suporturi, inele şi alte gadgeturi metalice lipite pe carcasa telefonului. În plus, senzorii ar trebui calibraţi la fiecare ieşire, prin mişcarea în forma cifrei 8 a telefonului.

Atât direcţia Nordului cât şi direcţia de deplasare sau orientarea telefonului pot fi deci alterate sau inexacte în multe situaţii. La navigarea într-un oraş acest lucru este mai puţin important, întrucât deplasarea are loc de-a lungul străzilor, care pot fi uşor identificate. Nu este aceeaşi situaţie în câmp deschis sau în pădure, unde nu există repere.

În acest context, o busola fizică se poate dovedi de mare ajutor. Şi aceasta necesită atenţie în folosire prin păstrarea unei distanţe faţă de obiectele metalice, aşezarea pe o suprafaţă plană etc.

Nordul si orientarea telefonului

Determinarea direcţiei de deplasare

Majoritatea navigatoarelor permit orientarea hărţii către Nord, dar şi pe direcţia de urmat sau pe direcţia telefonului. Pentru a orienta harta către Nord, de obicei se apasă (click) pe busola afişată pe hartă, în cazul în care nu este deja orientată.

Presupunând că harta afişează atât poziţia curentă, cât şi obiectivul către care are loc deplasarea, se poate face o estimare a direcţiei şi unghiului de urmat, relativ la Nord (azimut, bearing).

Dacă de exemplu, cu harta orientată spre nord, punctul de atins este în stânga jos, atunci direcţia de urmat va fi Sud-Vest(sau SSV, SVV, după caz). Cu ajutorul busolei fizice, deplasarea va avea loc apoi către Sud-Vest, fără a mai fi nevoie temporar de telefon.

Dacă senzorul telefonului este calibrat şi fără probleme, se poate urma direcţia arătată prin orientarea telefonului către obiectiv.

Deplasare către obiectiv cu harta orientată Nord
Afişare direcţie obiectiv (azimut, bearing) in OsmAnd (unghiul faţă de Nord)

Orientarea cu ajutorul busolei telefonului

Pentru a creşte acurateţea senzorului magnetic integrat în telefon, se pot urma paşii de mai jos:

- Se alege o locaţie în aer liber, pe cât posibil mai departe de clădiri sau forme de relief înalte
- Se verifică dacă senzorii telefonului sunt porniţi (ultimele versiuni de Android permit oprirea senzorilor)
- Se verifică dacă locaţia este pornită (nu este necesară dar ajută)
- Se îndepărtează magneţi, inele, sockeţi, folie sau alte gadgeturi de pe telefon care ar putea influenţa detecţia.
- Se face calibrarea în opt a telefonului.
- Se porneşte o aplicaţie de busolă sau de navigare
- Se ţine telefonul departe de corp sau obiecte metalice, în poziţie orizontală stabilă
- Se observa stabilitatea detecţiei, pe busolă sau pe hartă, eventual rotind telefonul.

Aplicatia Compass Galaxy pe Android

Alte solutii

Ceasurile cu busolă şi GPS pot fi de asemenea folosite pentru navigare. Unele permit chiar şi descărcarea traseelor în format GPX. Senzorul magnetic al acestora necesită de asemenea calibrare înaintea unui nou traseu.

« »