obiective-turistice.com

Obiective
 turistice


 

Trasee montane, Gaia GPS, Komoot, OsmAnd+

În cazul traseelor rutiere fişierul de navigare are o contribuţie foarte mare la uşurinţa navigării către o destinaţie aleasă. În cazul traseelor montane însă, ruta urmată este la fel de importantă precum destinaţia.

Existenţa unei rute offline pe navigator face traseul montan mai sigur, fără posibile evenimente. Identificarea permanentă a poziţiei, estimarea timpului de drumeţie rămas, a distanţei de parcurs, a diferenţei de nivel etc pot contribui decisiv la calitatea şi siguranţa sejurului. Potecile montane nu sunt la fel de bine marcate precum şoselele iar uneori pot lipsi complet astfel încât turistul ajunge să se bazeze numai pe orientarea în teren şi pe ruta de pe dispozitiv.

Reamintim că în cazul traseelor montane este necesară o documentare suplimentară referitoare la dificultatea traseului, diferenţa de nivel, condiţiile atmosferice, surse de apă, refugii etc. Navigarea nu trebuie lăsată în baza unui singur dispozitiv ci ar trebui să fie dublată pe cât posibil de busolă fizică şi hărţi ale zonei.

Este de asemenea recomandat să fie abordate trasee montane marcate, respectând ghidul Salvamont Romania.

Construirea unui traseu montan cu Gaia GPS

Este de preferat ca ruta să fie generată online, pe un ecran mare (desktop, laptop), apoi exportată în format .GPX şi folosită în aplicaţii specifice traseelor montane. Traseul va fi generat cu Gaia GPS dar la fel de bine se pot folosi Komoot sau alte site-uri care se regăsesc în pagina de Linkuri, la secţiunea specifică. Cele două de mai sus sunt de preferat deoarece oferă hărţi cu multe drumuri / poteci montane şi mod de vizualizare satelit / 3D.

Generarea rutei online prezintă avantajul că se pot identifica obiective conexe sau alternative la traseu, se poate estima efortul, se pot stabili puncte de odihnă şi de asemenea se poate obţine o imagine de ansamblu foarte bună a traseului în modul de vizualizare satelit.


Ca premise specifice drumeţiilor montane, se vor considera următoarele:

- nu există internet pe traseul ce se intenţionează a fi parcurs;
- anumite locaţii salvate anterior online nu vor putea fi accesate;
- sunt necesare hărţi offline şi locaţii salvate pe dispozitiv (telefon);
- locaţia şi coordonatele GPS vor fi disponibile în cea mai mare parte, întrucât nu depind de internet;

Paşii de urmat pentru a genera un traseu folosind Gaia GPS sunt următorii:

- înainte de toate este bine să se verifice dacă traseul există deja şi trebuie doar modificat / adaptat nevoilor proprii (se caută un fişier .gpx pe site-urile de profil, grupuri etc);
- se marchează pe hartă punctele esenţiale (plecare, sosire, obiective pe traseu, surse de apa, puncte de interes etc.
- se adaugă ruta între puncte, hărţile reuşind de obicei să mapeze pe traseele montane existente.
- dacă nu există potecă montană pe hartă, pe distanţe scurte, se poate genera o rută directă intre două puncte, în linie dreaptă. Se va verifica, în mod satelit, că această distanţă este abordabila fizic.
- se verifică distanţele, timpii, diferenţele de nivel, se pot genera capturi de ecran ale traseului 3d.
- la final se exportă ruta ca fişier .GPX, acesta conţinând atât punctele de interes cât şi track-ul punct cu punct, generat de program.
- se testează ruta într-o aplicaţie pe dispozitiv-telefon în mod offline (se încarcă, se observă punctele de interes, etc)
Traseu montan generat cu Gaia GPS (click)

Navigare cu OsmAnd+

Pentru a testa ruta generată anterior, pe teren se încarcă fişierul .GPX într-o aplicaţie de trasee montane, în cazul de faţă fiind vorba de OsmAnd+. Chiar dacă nu este cel mai facil în utilizare, prezintă unele avantaje faţă de alte navigatoare.

Chiar înaintea abordării fizice a traseului, se poate face cache la vizualizarea satelit astfel încât imaginile să rămână disponibile şi fără conexiune la internet. Pentru a urma ruta, majoritatea aplicaţiilor au opţiunea "follow path", în acest caz informaţiile de traseu devenind disponibile (timpi, distanţe). Uneori este suficient să se urmărească poziţia pe hartă, relativ la rută, pentru a cunoaşte locaţia curentă şi a avea o imagine de ansamblu.

Navigare pe teren cu OsmAnd+
« »